Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrziak lesný

Výskyt:                                                                               Vyskytuje sa pri okrajoch lesov, hlavne listnate lesy na severe aj ihličnaté, v parkoch a krovinách.

Sposob života:                                                Zdržuje sa  vačšinou na povrchu zeme, aktívny je po zotmení a v noci. Nie je plachý. V zime sa stahuje aj  do budov.

Rozmnožovanie:                                               Buduje si gulovité hniezdo z trávy a machu nad povrchom zeme podobne ako myšky drobné. Samica po 3 týždnoch gravidity privádza na svet 3-7 mládat. Mládatá sú holé a slepé. Velmi rýchlo rastú a po 9 týždnoch sú schopné sa rozmnožovat. V prírode sa rozmnožujú od apríla do oktobra.

Chov v zajatí:                                              Je to nenáročný a krotký hlodavec, ktorý skoro skrotne a berie potravu z ruky. Sú to znášanlivé zvieratá, takže ich nemusíme chovat iba v pároch ale v skupinách. Terárium by sme mali  zariadit podla ich biotopu takže lesná hrabanka. rozne konáre, kmene, mach, kora stromov, na stavbu ich hniezda seno.

Potrava:                                                                                 Semená tráv ,stromov, hmyz, na ohryz vetvičky stromov, žalude, bukvice, zelenina, ovocie, tvrdé pečivo, orechy, piškoty, tvaroh, psie granule.Príbuzné druhy: Hrdziak severský( Clethrionys  rutilus)     Hrdziak sivastý( Clethrionomys nufocanus)

0001.jpeg

0002.jpeg

0003.jpeg

0004.jpeg

 

 

Biotop Hrdziakov lesných:

0005.jpeg

0006.jpeg

Nepriatelia v prírode: sovy, kuny, líšky, lasice

0008.jpeg

0009.jpeg

0010.jpeg

0011.jpeg

 


 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA