Jdi na obsah Jdi na menu
 


škrečok polný

 Je to náš jediný škrečok žijúci na našom území. Obýva rozsiahle územia číny a zapad Sibíru až poi Belgicko a severné  Francúzsko. škrečky polní trávia zimu prerušovaným zimným spánkom vo svojej nore kde si v lete nahromaždia zásoby obylia. Do  svojich brlohov škrečky zaliezajú v oktobri  a na povrch sa objavujú v marci.Kedisy bol škrečok polný  bol velmi hojný, ale pre škody v hospodárstve bol často lovený. U nás sú škrečky polný chránený od roku 1992. Samci sú samotáry, samice ich vyhladávajú iba v čase párenia2 až 3 krát ročne po prebudený  zo zimného spánku.Samica rodí po 17 až 20 dnoch gravidity . Majú 5-12 mládat , ktoré sú slepé a holé. Srst im narastá V 12 dnoch života, oči sa im otvárajú v 14 dnoch. Mlieko pijú do 18 dna a v 25-30 dni sa osamostatnujú. Pre chov sa najlepšie hodia vonkajšie voliery , ktoré musia byť byť zapustené do zeme a zabetonované alebo potiahnuté pletivom aby sa zvieratá nemohli podhrabať. Pokial majú dosť pody, možeme zvieratá nechať prezimovať prírodne. Takto prezimovaný škrečkovia  sa ochotne rozmnožujú. Nehodia sa do malých akvárii a ani do klietok. Týchto škrečkov odporúčam len skúseným chovatelom aj preto ,že sa nedajú skrotit ako niektorý ich príbuzný  a treba ich chovať v prírodných podmienkach. Potrava : ovocie, zelenina, hmyz, kúsky mäsa , syr, rvaroch, zrno, jačmen, žito, kukurica, proso a hrach, peluška, tvrdý chlieb. škrečky by mali mať k dispozícii i hodne zeleného krmenia . Zvieratá chováme oddelene len v čase párenia ich dávame k sebe , lebo by sa mohli navzájom zraniť . Sú dosť agresívne.

othrj.jpg

jirzw.jpg

bolhzcj.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prirodzeným nepriatelom je najme líška a jastrab

jastrab.jpg

liska.jpg

 

ale najčastejšie umrtie škrečka polného spôsobujú autákia.jpg

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA